Rabu, 16 Mac 2011

   Klu da ramai kt umh memg pelbagai selera yang timbul kn?nk mkn itu la nk mkn ini la..konon nk diet pn xjd..hehehe. Ai memg rajin melawat blog2 masakan ni,lebih2 lg blog ummi yg ai suggestkn kt u ols 2. jenguk pnye jenguk ai pn tertarik la kat satu kek ni yg diberi name Kek Alunan Kasih. Sweet je rupe kek 2. Lagipun cara2 nk wat pn senang,lebih kurang cam kek pelangi jgk.

   Lepas je mkn tengahari ari isnin ari2(kebetulan ai offday),ai pn siap2kn bahan2 nk wat kek 2. Cokcekcokcek (smbil wat smbil sembang ngan kak long) akhirnya siap la kek yang dihajati. Tp.....terhangus sket kt bhagian tepi ngan bwah kek 2 sbb ai terlmpau lme panaskn oven (maklumlah,oven pn oven cap ayam jer yg tenggek kt ats dpur gas 2)..xpelah,kirenya itu sbgai pngajaran la kn,pasni jgn la panskn oven 2 lme2 lg..huhu. Ade kwan ai ckp die ske mkn kek yg hangus sket..hihihi..sape la 2 gaknye..

KEK ALUNAN KASIH

Bahan-Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn (250 gm) planta atau butter
2 ½ cwn tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder (*diayak bersama)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan)
½ cwn susu cair/fresh milk
1 sudu kecil esen vanila
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( citarasa masing-masing)

Cara-Cara:
Pukul planta dan gula smpai kembang.
Masukan telur satu persatu, pukul lagi sampai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
Bahagikan kpd 3 bahagian dan titiskan pewarna yg u ols ske
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukkan adunan pertama, ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan(ayak nipis2 jer)
Kemudian masukkan adunan lapisan kedua dan ratakan, ayak lagi serbuk koko dan seterusnya tuangkan lapisan ketiga dan ratakan perlahan-lahan. (jangan sampai serbuk koko di lapisan-lapisan tadi terangkat).
Bakar lebih kurang 45min. pada suhu 160 Degree ikut oven masing-masing

Hasilnya


kale peberet ai klu wat kek pelangi

Ai memandai tambah asam ni untuk rse masam2 sket kek 2..hehe


 ini ler asam nyer yg kite slalu mkn mse kecik2 dlu la..RM1 jer pn








 maaflah comot sket potongan kek ni sbb pisaunye pn tumpul..hihiihi


 Model pemangsa..ehehhe



 


~kek coklat Kukus~

   Ari Sabtu minggu lepas,Klong ai ngn my gebu2 ank buah blik kg. Yelah kn,cti skolah seminggu,klong ai pn amek la cti seminggu jgk. So, utk mnyambut kepulangan diorang yg memg jarang-jarang blk ke kampung,ai pn dengan ringan tangan dan jari jemari buatkan la kek coklat kukus utk diorang ni (sebenonya klong ai da request awal2..hehe)..3mggu lepas ai da wat da kek ni,ai kukus dlm loyang betul la,memg rupe kek la kan,tp kali ni ai kukus dlm bekas kecik2 ni,biar nmpak comel sket..malas le nk cite panjang..u ols tgk je la ye hasilnye. Resepi pn ai ade sertakan skx.
   Xceli,ai amek resepi kek ni kat blog http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/ (mohon share ye ummi)..hehe. Ade mase u ols jenguk-jenguk la blog ummi ni sbb resepi2ny memg mabelessssss....
ai tacap sket ngn coklat chip

ini rupenye setelah siap dikukus



klu u ols nk letak coklat cair kt ats ni pn boleh,tanak letak pn xpe sbb totap sodap!

KEK COKLAT KUKUS
Bahan A:-
1 cawan susu cair/fresh milk
1 cawan air
1 cawan mentega cair
2 cawan gula perang

Bahan B:-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-
1 biji telor
1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-

Panaskan kukusan.
Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
Lapik loyang dengan kertas baking (guna loyang bulat 7 inc) dan tuangkan adunan.
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (balut penutup kukusan dengan kain semasa mengukus kek)
Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-
Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek
P/S : sejukkan lam peti es kek ni pas2 bru d mkan..lgggg sedap tau!

~tengkiu Pn.Nojah~

Semalam ai da terime muffin cup yg ai kirim dr nojah ari2. Kt cni payah sket nk cari sbb xbyk kdai kek yang jual. Pasni leh la try wat muffin plak..hehhe