Khamis, 17 Mac 2011

~Big Apple vs Donat Kampung~


Menyelerakan kan?


Kecor ayor lior dibuatnya...




















Umphhh.....
   Slera x tgk donut2 di atas?xkan xslera plak ye x? Disebabkan slera yang membuak-buak ni ler malam td ai n my kak long amek keputusan untuk wat donut..tp xde la nk wat sbijik cam yang kat atas ni..hehehe..klu buat cm2 alamatnya bungkus ler Big Apple nanti..hakhakahak..
   Tanpa melengah-lengahkan masa kitorang pn ape lagi,uli uli tepung..gentel2 tepung..tumbuk2 tepung..pas2 taraaaaaa...taim 2 eat la..hihihi

Walaupun rupenye xler seindah mne tp rasenye..mantop tau!

mule2 igt nk siram coklat cair atas donut ni,tp dsebabkan coklat itu telah
abis diratah oleh my ank2 buah..trpakse la sira ngn gula jer..huhu

Makan donut panas yang lembut dan gebu dgn secawan  teh O atau kopi O..
memang terbayek wokk!!!

DONUT KAMPUNG (idea asal my Kak Long)

Bahan-bahan :
Tepung Gandum (1 kg klu pemakan ramai)
Mauripan (yis kering) 1 peket
Marjerin / butter 115g
Gula 2 sudu besar
Susu pekat 3 sudu besar
Garam 1 sudu kecil
Air (secukupnya)

Cara-cara :
-Mauripan (yis kering) dibancuh dengan air (1 cwn) dan sedikit gula agar yis cepat bertindak
-Tepung,marjerin,garam,gula dan susu pekat tadi dicampur dan masukkan yis yang telah kembang tadi
-Kemudian uli sehingga menjadi doh yang lembut
-Rehatkan doh selama 15-30 minit (sehingga doh naik kembang). Setelah itu tumbuk2 doh yang kembang itu untu keluarkan udara (ulang proses ini beberapa kali untuk mendapatkan doh yang lembut)
-Akhir sekali,uli doh kepada bahagian yang kecil dan bentukkan la ikut suka u ols..heehehe (da tentu la bentuk bulat dan lubang ditengah 2 kan)

Ini ikut resepi kak long ai. Kalu xjadi jgn mare ye..hihihi...